回論壇首頁
論壇主選單 > 香港論壇 > 有關舊相機維修(Nikon FM2)
作者  
討論話題

神我人

網路會員

器材: 其他 其他
我舅父有部fm2,不過佢部機既過片杆唔知點解冇在...
現在只可以用md-12過片,想問下各位大老去邊度可以整番好佢尼...?

另外有一支對焦環好緊既ais 85mm f1.4, 應該係d 潤滑油乾o在,尼個又可以去邊度攪攪佢尼...?

香港至*NET*超人

網路會員

1) 2004/04/22 20:35 
PARTS要原裝就係搵NIKON, 鏡要抹可以搵出面既師父, 但亦應該知道NIKON幾錢先去夾價.

神我人

網路會員

2) 2004/04/22 21:31 
唔該曬~~
各位,抹鏡又有邊度好尼...?

Arthur塗夫

網路會員

3) 2004/04/22 22:28 

bowlerman

網路會員

4) 2004/04/23 01:15 
斌達相機修理公司
(李袓達主理)

香港中環士丹利街登寶商業大廈 24 樓

2522 9905

D76

網路會員

5) 2004/04/23 02:14 
部fm2梗係拎去nikon整至穩震。

okkoking

網路會員

6) 2004/04/23 09:55 
在nikon105/1.8抺油(只抺鏡身),  沒保用證收$400, nikon 是按支鏡的價錢收費的,我猜85/1.4要$450-500.

神我人

網路會員

7) 2004/04/23 10:22 
Thx a lot
I will try it later.

KhaKiKhaKi

網路會員

8) 2004/04/23 21:57 
見過幾個post話"拉斷"左FM2個過片桿,真誇張........

神我人

網路會員

9) 2004/04/23 23:00 
我舅父同我講.......
fm2之前借o在比個暴力怪,
個過片桿應該係比個暴力怪拉斷既...

KhaKiKhaKi

網路會員

10) 2004/04/24 00:00 
我唔明個過片桿係金屬既,幾暴力都整唔斷掛?
係咪過到成個"luc"左出泥就叫斷左丫?

老中青

網路會員

11) 2004/04/24 01:19 
FM系和FE系最弱雞是過片杆內裏的推杆齒輪,粗暴用好容易滑牙走位的。

cktong806

網路會員

12) 2004/04/25 07:25 
請問有沒有人知李袓斌的相機修理公司搬了去邊?
(李袓斌主理)

A Beginner

網路會員

13) 2004/04/25 18:06 
cktong806

搬了去17樓

cktong806

網路會員

14) 2004/04/25 21:39 
A Beginner

請問有他的新電話嗎?

A Beginner

網路會員

15) 2004/04/25 22:43 
cktong806

2522 9905 as above

回上一層 第1頁 / 共1頁 到第 1
手札小舖熱門商品
【2012攝影年鑑】★攝影家手札2012年度鉅獻正式登場!!
【Nikon 1完全活用解析】全新系統完全剖析!
【駕馭閃光燈】最完整的閃燈指導教本!!
【Sony α NEX-C3‧NEX-3‧NEX-5完全上手】熱購中!!
數位攝影達人超值包【就是愛 構圖】+【數位單眼達人速成】74折
攝影家手札數位影像坊DV哈燒網KeyBuy藝廊論壇
服務信箱:242204 新莊副都心郵局第12信箱 │ 會員服務部:02-85215082(上班時間早上9點~下午6點) 和平東路三段276號 │ 廣告專線:0937-887229 │ 總瀏覽1164219156人 │ 線上1442人
攝影家手札科技有限公司 版權所有 © 2017 PhotoSharp All Rights Reserved. 非經許可,請勿任意轉載、出版本站內容