回論壇首頁
論壇主選單 > 香港論壇 > 中國神州號宇航將會用甚麼相機呢??
作者  
討論話題

心急人YL

新進會員

器材: 其他 其他
中國神州號快於本月升空啦!真的可喜可賀!

中國太空人的隨身物品裝備,亦成為大家焦點,唔之他們會用甚麼相機升空拍照用呢?

祖國堅稱,今次升空火箭的載人艙是國產貨,是由蘇聯型號中自行發展出來,絶不是整套購自蘇聯。

那麼宇航相機會唔會都係國產"海鷗"?"鳳凰"??

ps:在鐘錶網,大家都在估緊中國宇航手錶會唔會係國產...eg:上海牌、海鷗....

祝升空順利!

心急人YL

新進會員

1) 2003/10/09 22:47 
若果是國產貨,唔之會唔會出番部宇航紀念版相機呢? ^^

michael luk

新進會員

2) 2003/10/11 15:30 
祝順利升空
祝祖國昌盛

希望有天,能夠有國產的 AF DSLR 就好了

fong9

新進會員

3) 2003/10/12 01:43 
快啦快啦.

Nikon D100 將會在無錫生產.

算不算國產機呢?國產機的定義又是什麼呢?

香港至*NET*超人

新進會員

4) 2003/10/12 12:17 
唔係蝦鬚就係叻狂, 國產機未夠班.

nospam

新進會員

5) 2003/10/12 12:49 
一定唔會係「大跑」,佢個所謂最靜的usm,一上到太空就真係一動都無!!

Mading

新進會員

6) 2003/10/12 12:56 
佢話遲o的會放支「中國哈勃」上太空。
我反而有興趣知尼支o野係國產、人o地design 定人o地代工。

VIP@CHINA

新進會員

7) 2003/10/12 13:00 
一定會是中華人民共和國特別為這個偉大任務特別製作的相機, 將來會民用化作"中國NIKON".

7up2003

新進會員

8) 2003/10/12 21:22 
中央台都冇直播,發射日子又沒有肯定哪一天!

香港至*NET*超人

新進會員

9) 2003/10/14 18:40 
剛聽到新聞, 如果冇理解錯, 那個飛行員一如「浸豬籠」內的XXX,
影相? 大小便都要係張座椅上解決.....
仲有, 個船倉有冇窗已經係一個大問題! 怕死怕衰既共狗, 連直播都唔
敢, 天唔好講要飛行員幹活.....

chochris2003

新進會員

10) 2003/10/14 18:42 
超人,你屋企人係台灣人嗎

Chris Chin

新進會員

11) 2003/10/14 20:17 
其實海鷗相機又不是什麼大問題, 只是其QC 質素參差.

Chris Chin

新進會員

12) 2003/10/14 20:19 
我不認同超人的家人是台灣人, 但是他所說的也沒錯, 並且句句珠磯.

香港至*NET*超人

新進會員

13) 2003/10/14 20:40 
人就係人, 無分香港、九龍、新界.
共狗反人道, 坦克入城只死廿三, 其他大小事情幾多, 唔理就唔好當冇件事!
仲有, 身為中國人, 我國偉大至今, 居然任由日本鬼子船堅炮利, 將宣示主
權的愛國人士差點亂死, 依然只派狗官上TV說幾句廢話!
你要大中國主義我無符, 不過就不要打台海牌, 中國值得愛的, 一定不是共狗!

D1X&F90X

新進會員

14) 2003/10/14 20:55 
好多人懷疑美國登陸月球是「菏李活」特技「拍」出來「直」播的。

其一大疑點是帶頭盔的太空人根本看不到「蝦嫂」 view finder ,太空衣和增壓手套超苯重,如何對焦構圖加惻光﹖ 「拍」回來的「蝦嫂」 6X 6 卻張張清正構圖好﹖﹖﹖

chochris2003

新進會員

15) 2003/10/14 21:23 
咁又係,我都唔多鐘意中共

Chris Chin

新進會員

16) 2003/10/14 21:26 
各位又是否鐘意台灣國民黨政府?

ALEXLAM

新進會員

17) 2003/10/14 22:10 
祖國當然十分偉大,所以:
1.無官不貪,官越高越貪得犀利,如成克傑之流;
2.堅船炮利---出動海軍軍艦,在福建海岸掩護走私(遠華事件);
3.逐漸富起來,但只限於高幹子弟官商勾結倒賣,卻無力負擔"憲法"上規定的義務教育。故有所謂"希望工程"---叫港人扶貧;
4.科學昌明,但每年黄河、淮水、長江依舊泛濫,死人耗財無數;
5.政制開明---人民民主專政---國家/黨主席(趙紫陽)未經審判定罪,被軟禁至今,十四年都在打高爾夫球;還有"江太后"以普通黨員"身份,繼續掌握軍委主席,垂幕聽政。臺灣國民黨死蠢,選舉輸掉,竟甘心下台,不懂出動軍隊,鎮壓反革命;
6.人民生活富庶,故此根據世衛統計,全國共有600萬娼妓(解放軍只有300萬);
7.人民生活安定,但各省煤礦不斷爆炸,死人無數;
8.中日永遠友好,故招徠300日本友人在珠海集體嫖妓。
祖國怎不偉大?

ak47

新進會員

18) 2003/10/15 22:53 
關於當年美國太空人用的哈蘇,是不用對焦的.(是斷估的).當時回程只帶走菲林.相機留在月球.(資料來自哈蘇)中國太空人如果可以
帶相機的話,可能是海鷗的相鏡反光機,一來輕.二來全機械,不易壞.而且只有12格菲林.楊同志也未必有時間自拍,這是我自己斷估的,請勿當真.

香港至*NET*超人

新進會員

19) 2003/10/15 22:59 
你認為那些120相機, 可以擋下太空幅射嗎?

101胸降師

新進會員

20) 2003/10/15 23:57 
用國產!
共產黨萬歲!
哈哈哈!
回上一層 第1頁 / 共6頁 到第 頁   下一頁   最末頁 1 2 3 4 5 6
手札小舖熱門商品
【2012攝影年鑑】★攝影家手札2012年度鉅獻正式登場!!
【Nikon 1完全活用解析】全新系統完全剖析!
【駕馭閃光燈】最完整的閃燈指導教本!!
【Sony α NEX-C3‧NEX-3‧NEX-5完全上手】熱購中!!
數位攝影達人超值包【就是愛 構圖】+【數位單眼達人速成】74折
攝影家手札數位影像坊DV哈燒網KeyBuy藝廊論壇
服務信箱:242204 新莊副都心郵局第12信箱 │ 會員服務部:02-85215082(上班時間早上9點~下午6點) 和平東路三段276號 │ 廣告專線:0937-887229 │ 總瀏覽1161764206人 │ 線上1397人
攝影家手札科技有限公司 版權所有 © 2017 PhotoSharp All Rights Reserved. 非經許可,請勿任意轉載、出版本站內容