回論壇首頁
論壇主選單 > 香港論壇 > 買腳架
作者  
討論話題

chochris2003

新進會員

器材: 其他 其他
請問邊度買腳架平
同埋邊度有好介紹

香港至*NET*超人

新進會員

1) 2003/11/01 13:27 
你預算係幾多?

新進會員

2) 2003/11/01 13:50 
1000蚊以內

香港至*NET*超人

新進會員

3) 2003/11/01 20:23 
有冇咩要求? 例如要ball頭之類? 有d人要好夠高既, 一千蚊貨仔好難做到事事完美.

新進會員

4) 2003/11/01 20:32 
唔使咁貴既

Derekhk1

新進會員

5) 2003/11/01 22:00 
Manf. 190Pro + 352RC ~ $1070
~2.4kg

各位對Slik Pro 330DX (~1.6kg, $5xx only) 有何建議呢?
會否承不了 小黑三+flash 的重量?

pastel

新進會員

6) 2003/11/01 22:10 
我現在正用一個三百多元的架。輕是輕,但每次我要垂直或傾斜部機攝影時,都無法固定好部機。
我想找一個穩定的三腳架,很快就可以打開,容易收藏,最好1kg或以下,減輕行山的負擔,預算二千以內。請問有沒有好介紹?

香港至*NET*超人

新進會員

7) 2003/11/01 22:14 
330DX及340DX都是好東西, 一般135系統都夠用, 大炮就唔得.
我唔係好明, 成日都有人問腳架放80-200/2.8又要加閃燈, 腳架頂得順,
個鏡頭接環都負荷好大喎.....

dearkaki

新進會員

8) 2003/11/01 22:20 
係呢,我想想知D人大炮又要加閃燈,應該點好呢?
係應該三腳用在機,再加支單腳在大炮的嗎?
會唔會好煩呢?會唔會有人咁做呢?

stocklaz

新進會員

9) 2003/11/01 22:21 
manfrotto 190 都好得, 唔一定要去 pro, pro 只係多了一個橫向.

個頭比起個腳更重要.

nikon 的小黑有沒有像 canon 小白的鏡頭環??  有就一天就光曬....

pastel

新進會員

10) 2003/11/01 22:44 
多謝回應,等我明天去試下先~^^

小黑三現在跌到三千幾蚊一支二手!好想買,好想買,但好重啊。出支AF70-200mm/f4 才是一天都光晒。

stocklaz

新進會員

11) 2003/11/02 00:13 
f4 就唔會有同小黑一樣的質素啦~~~

攝影, 相片質素至上... (只屬個人意見)

香港至*NET*超人

新進會員

12) 2003/11/02 00:17 
小黑三只係三千幾? 我想買呀, 邊庶有?
nikon係有70-210/4, 不過係一代AF, 已經好難搵.

Derekhk1

新進會員

13) 2003/11/02 16:01 
***小黑三現在跌到三千幾蚊一支二手***

啊! 我剛進了一支但售$4xxx  ^~^"

tch7828

新進會員

14) 2003/11/02 16:08 
f4 就唔會有同小黑一樣的質素啦~~~
攝影, 相片質素至上... (只屬個人意見)
==========================================
canon 小小白質素好過小白喎!!  =)

pastel

新進會員

15) 2003/11/02 17:38 
***小黑三現在跌到三千幾蚊一支二手***

最初是同事話我知,之後在東英和dcfever二手區都見過三千五。上星期在東英見四支小黑三,其中一支塗裝甩了,只標二千五。今日去還有兩支,二千五那支不見了,但又多了幾支小黑二。小黑四都跌了少許。我想是不是300D出了,好多人換系統,過了檔去CANON,所以突然多了人拋售呢。

***啊! 我剛進了一支但售$4xxx ^~^"***

這...下次買二手鏡前最好先去D二手店探探新行情了。

***nikon係有70-210/4, 不過係一代AF, 已經好難搵.***
我有支手動80-200/4.5,不過中間有大條霉>_<
但勝在輕,又找不到第二支,用住先囉。
講開又吹兩句水。
那支鏡不竟是手動鏡,操控性很好,在觀景窗看也夠亮。
昨日在樹下+FM2打雀對焦得心應手。對好焦時連雀仔的眼神光也見到。
今日拿支AF24-120/3.5-5.6+FM2又去樹下打雀,對了很久都對不到,
一隻隻雀都走掉了,最後一隻都打唔到!>:(

香港至*NET*超人

新進會員

16) 2003/11/02 20:19 
HEY, 手動或自動, 個光圈一樣就冇理由FINDER有唔同光暗喎....

stocklaz

新進會員

17) 2003/11/02 21:26 
唔係呀, 小小白質素好過小白??? 你是在那裡找到這資料的???  質素有好明顯的不同啊, 不論是在 f4 還是 f8, 又或是在 70mm 到 200mm

請注意, 我不理會價錢功能比... 只講出相質素.

wlachan

新進會員

18) 2003/11/03 07:46 
有什麼不同? Care to fill any detail?

pastel

新進會員

19) 2003/11/03 09:37 
***手動或自動, 個光圈一樣就冇理由FINDER有唔同光暗喎....***

兩支鏡在tele end的光圈都是5.6,在觀景窗的光線理論上是一樣啦,我沒細心比較。但操作性差很遠,握法也不同,用手動對焦時,80-200/f4.5拿着一轉,對到眼睛就知道對好,手就會停。但是用24-120常會過了,又再回頭,又過了,又要再回頭,來回兩三次才對好。

pastel

新進會員

20) 2003/11/08 19:30 
對不起對不起對不起對不起對不起對不起對不起對不起對不起對不起對不起

更正更正更正更正更正更正更正

我把小黑三和小黑二混淆了,是小黑二買三千多元,不是小黑三。
再次對不起對不起對不起對不起對不起對不起
回上一層 第1頁 / 共1頁 到第 1
手札小舖熱門商品
【Canon EOS 650D 完全活用】好評發售!
【Nikon入門者超值包】享74折,立省249元!
DSLR必殺技超值包《旅遊攝影+必殺技》
史上最殺!★Canon 600D超值包★
【Nikon D4 / D800 完全活用】晉升Nikon專業旗艦必備寶典!
攝影家手札數位影像坊DV哈燒網KeyBuy藝廊論壇
服務信箱:242204 新莊副都心郵局第12信箱 │ 會員服務部:02-85215082(上班時間早上9點~下午6點) 和平東路三段276號 │ 廣告專線:0937-887229 │ 總瀏覽1166827638人 │ 線上1391人
攝影家手札科技有限公司 版權所有 © 2017 PhotoSharp All Rights Reserved. 非經許可,請勿任意轉載、出版本站內容