回論壇首頁
論壇主選單 > 香港論壇 > 隨便聊聊,問題一堆
作者  
討論話題

Raines

新進會員

器材: 其他 其他
小弟過兩日會去龍鼓灘bbq,問下大家o個度有冇星星影?
之前去過蝴蝶灣玩到兩點訓沙灘,o個個時段我覺得應該係全晚最黑o既時間,d星特別光,粉粉成個一蚊咁大,最大o個幾粒就仲大d,好鬼靚,可惜又冇腳架又冇相機,今次問番大家o既經驗,想知道下d星光唔靚唔靚,

Raines

新進會員

1) 2003/11/05 23:15 
小弟過兩日會去龍鼓灘bbq,問下大家o個度有冇星星影?

之前去過蝴蝶灣玩到兩點訓沙灘,o個個時段我覺得應該係全晚最黑o既時間,d星特別光,粉粉成個一蚊咁大,最大o個幾粒就仲大d,好鬼靚,可惜又冇腳架又冇相機,今次問番大家o既經驗,想知道下d星光唔光、靚唔靚?
唔靚小弟就懶帶腳架啦~索性唔影~小弟窮等人家,燒唔起菲林

有冇人可以講下kodak eb特性?影人ok唔ok?
問eb因為元朗幻影有賣,近近地~哈
仲有問番元朗沖印城o個度沖唔沖柯達eb?
如果沖,有冇得免費做photo cd?
因為我個人無所謂正片負片,但係要比d相同事,唔通帶幻燈機番工咩─0─
thx~!

karry

新進會員

2) 2003/11/05 23:53 
過兩日=差不多月圓.個天比較光.非拍星的好日子.
eb是kodak eb3嗎?
普通正片.一over=game over.set asa to 125拍較好.
我沒做元朗友太久.其他要元朗友答!

Raines

新進會員

3) 2003/11/06 00:12 
其實正確日期是9/11
個人感覺地點的影響遠比月亮的光線來的大,龍鼓灘沒去過,所以不大清楚,小弟就只有標鏡一支,絕非天文發燒友,若非滿天星斗就懶帶腳架啦~

KODAK EB就即係elitechrome
http://www.cameraunion.net/product/showproduct.php?productid=2014
小弟淨係識負片,至於eb3,正片嘛~咳,請前輩多多指教~!

請前輩推薦閃燈夜拍用負片~!100度至200度就夠,最好200,因為用閃燈可以縮多一級光圈加長景深(好多人去bbq哦),唔洗專業形,純粹留念照~
kodak gold你話好我都唔信
淨低fuji同konica邊個好d?
聽講konica用閃燈會偏紅?

心急人YL

新進會員

4) 2003/11/06 01:28 
陰天和晚上BBQ,用Fuji xtra400啦! ^^
KONICA 400唔掂呀!!!!!因為剛試過兩卷......但都好過KODAK

YL 沖SLIDE無啦!(以前都仲有間天然),街鋪一般沖晒店都收,但時間長和無保證呀!

最近要去到天水圍和上水快圖美,又或上水天然。

marskwan

新進會員

5) 2003/11/06 18:49 
沒有經緯儀, 唔影好過影!! 因為要曝光數分鐘. 再加上呢排天唔清, 影出來灰灰的. 香港地好難搵到好地方影星, 近市區, 光害嚴重!!
如果無經緯儀, 天氣又清, 再加上夠黑. 可以試下搵粒北極星來影下, 但起碼曝十分鐘光!!

Raines

新進會員

6) 2003/11/06 21:41 
閃光燈用400度菲林~!@@?
有冇必要先?小弟盞燈係gn20o既

咁唔影星星,影月亮呢,有乜拍攝技巧?小弟從未試過,以前用b制都係完全靠估,因為彩色負片歡容度大,所以效果一般都不俗!

marskwan

新進會員

7) 2003/11/06 22:06 
唔洗用b制喎!! 因為月球是實上係好光, 滿月既時候, 好似要用到1/125 或 1/250. 以前我有個表用來影月球. 不過唔見左, 等我試下搵唔搵到先!!

Raines

新進會員

8) 2003/11/06 22:52 
小弟其實最主要係想用標鏡影o個種氣氛,尤其係周圍d雲,而唔係特寫,一般對住月亮用cw測洗唔洗補償?
因為用標鏡影個月亮其實好好好細,洗唔洗曝光曝耐d突顯d雲?
又或者洗唔洗加濾鏡先影得出雲層o既效果?
好驚影左出泥會無曬d雲又或者唔明顯冇曬d氣氛~

心急人YL

新進會員

9) 2003/11/06 23:06 
xtra400配閃燈,好好用呀!!可以幫你支燈省電。微粒和色彩都不錯! ^^

標準鏡得50mm,個月亮會好細.....@@
B門太慢啦!個月亮會移動的......

Raines

新進會員

10) 2003/11/06 23:24 
月亮的移動微不足道,反而係d雲移得快過個月亮十倍~
影月亮用b門應該是”一定”會過曝罷?(除非你一按就縮啦─0─”)
唔知用半秒影d雲會有咩效果呢?

Arthur塗夫

新進會員

11) 2003/11/06 23:35 
"小弟淨係識負片,至於eb3,正片嘛~咳,請前輩多多指教~!"

用什麼片都好,最緊要係靈活運用曝光技巧.正負片都一樣.
無人可以代朁你個腦.

第一和二都係同一個model,一張死,一張正.點解?
(唔關dc同film事)

http://www.photosharp.com.tw/album/view/display.asp?pcode=20030824000192&Cond1=作品類別&Cond2=外拍比賽&Page=35

http://www.photosharp.com.tw/album/view/display.asp?pcode=20030823000130&Cond1=作品類別&Cond2=外拍比賽&Page=36

如果eb3 set iso係125,你會點拍下一張?

http://www.photosharp.com.tw/album/view/display.asp?pcode=20031104000083&Cond1=專屬藝廊&Cond2=Contax藝廊&Page=1

如果你係唔怕死,就用正片啦.你會進步神速,代價係死得好慘.
影朋友都係用負片好,出相容易,平,弈較正片穩陣.

Arthur塗夫

新進會員

12) 2003/11/06 23:37 
I am talking about the second photo of the first link.

Raines

新進會員

13) 2003/11/07 00:07 
呵呵~前輩是考我來著~
那小弟就儘管試試~
第一張怪怪,比較硬,前後反差太大
改善方法嘛,用閃燈補光 ─0─”

第二張好多,光線比較柔和,只題臉比較暗~
改善方法:給她來個反光板 :P

小弟拍攝經驗尚淺,還請前輩多多指點哦~
有說經驗是用跟兩燒出來的~
可小弟就正缺這個銀兩~

心急人YL

新進會員

14) 2003/11/07 00:08 
>月亮的移動微不足道,反而係d雲移得快過個月亮十倍~

慢快門影雲,出來效果幾特別,都好靚。 ^^
但慢快門影月亮,個月亮會變形.....@@!

心急人YL

新進會員

15) 2003/11/07 00:11 
小弟覺得拍月亮,最好不要超過10秒....橢圓形月亮呀!! ^^
(有錯請更正....)

香港至*NET*超人

新進會員

16) 2003/11/07 00:32 

Raines

新進會員

17) 2003/11/07 00:33 
哈哈~其實月亮都好光下,對住月亮同對住太陽冇乜分別(對住!)
用10秒的話~呵~大概只能看到白色的一片~

mickey_mouse

新進會員

18) 2003/11/07 00:34 
I always use sunny 13/16 rule to shoot moon. Most of the time the exposure can be very accurate.

香港至*NET*超人

新進會員

19) 2003/11/07 00:36 
I use Sunny 11 for full moon, Sunny 8 for half and so on.

Raines

新進會員

20) 2003/11/07 00:37 
WHAT IS SUNNY 13/16 RULES =-=""""?
回上一層 第1頁 / 共4頁 到第 頁   下一頁   最末頁 1 2 3 4
手札小舖熱門商品
【Canon EOS 6D 實戰攻略】年度新書上架!
【Nikon D600 實戰攻略】全幅新戰力完整剖析!
【Canon EOS M 輕鬆活用】電子書免費下載!
【Canon EOS 1D X / 5D Mark III 完全活用解析】長銷熱賣中!
【Canon EOS 650D 完全活用】好評發售!
攝影家手札數位影像坊DV哈燒網KeyBuy藝廊論壇
服務信箱:242204 新莊副都心郵局第12信箱 │ 會員服務部:02-85215082(上班時間早上9點~下午6點) 和平東路三段276號 │ 廣告專線:0937-887229 │ 總瀏覽1166807376人 │ 線上1677人
攝影家手札科技有限公司 版權所有 © 2017 PhotoSharp All Rights Reserved. 非經許可,請勿任意轉載、出版本站內容