回論壇首頁
論壇主選單 > 香港論壇 > 隨便聊聊,問題一堆
作者  
討論話題

Raines

新進會員

器材: 其他 其他
小弟過兩日會去龍鼓灘bbq,問下大家o個度有冇星星影?
之前去過蝴蝶灣玩到兩點訓沙灘,o個個時段我覺得應該係全晚最黑o既時間,d星特別光,粉粉成個一蚊咁大,最大o個幾粒就仲大d,好鬼靚,可惜又冇腳架又冇相機,今次問番大家o既經驗,想知道下d星光唔靚唔靚,

mickey_mouse

新進會員

21) 2003/11/07 00:40 
in find weather, if you want to get good exposure of a the moon, just use f13 or f16 with shutter speed 1/iso.  most of the time your moon will be in good exposure. Use f11/f8 in cloudy days. f5.6 in a very cloudy days. just like the sunny f16 rule on film box that teaching people shooting in day time.  I still confuse about it but it really work for moon.  some seniors teach me many many years ago and it works for me long time already.

Arthur塗夫

新進會員

22) 2003/11/07 10:13 
Raines:

前輩不敢當.唔係考你,只是寫下我看到這些照片時想到的疑問,
引起討論咋.

其實我都無諗過用閃燈補光同反光板,可能因為無錢買尼兩樣野啦.
謝謝你提醒lor.

第一張個女仔著白色”参”,我會+2/3~11/3ev.

第二張”以”經”+”佐1ev,唔錯呀.

第三張,at ISO 100-->紅番;
at ISO 125 -->關二哥;
set 做 64 可能仲好; 
set 做 100 再+ev都正呀;
用閃燈補光同反光板都可能掂.

第一同第三張都係eb3,eb3是否適合影人,你自己決定.

我只係想講,無論正負片,ovre同under都會死,
只係快慢唔同.+ev定-ev,要靈活運用曝光技巧,
死記唔變通就點影都死.

香港至*NET*超人

新進會員

23) 2003/11/07 10:18 
記得、記得、記得, sunny16/13/11等影月亮, 係月明當空的全月,
有霞氣、月出、月落等, 全部都唔係用呢個曝光值.

Raines

新進會員

24) 2003/11/07 11:51 
其實我係想講我唔知邊隻係EB3─0─”
EB3等唔等於EB先?

我都係想講,曝光正確好重要,不過講穿左咪一半經驗一半段估~
當然隨住經驗增加,就估得少D啦~

仲有就係負片正片歡容度差好遠,所以用負片經驗少D就算差一兩級都未必好覺

嗯~影相就緊係要善用自己o既器材,+─ev係最簡單o既方法,但係ev係改變曝光時間,而反光板、閃燈係改變光源,所以效果其實都好唔同下~可能o既就當然用後者~
睇d攝影家大作snap佢地一般影人 o個個人都係”拿”住d野照住塊面,例如書一本,咁咪唔洗用反光板 :P

香港至*NET*超人

新進會員

25) 2003/11/07 11:57 
曝光準確同段估係兩回事喎.....

Raines

新進會員

26) 2003/11/07 12:06 
唔段估點會準確,段估都可以好準o既~
你o既段估某程度上都係比你o既經驗支持,並唔係亂估一通o既~
業餘玩家冇可能成日”拿”住個測光錶掛?
影張相影半日 ─0─

Arthur塗夫

新進會員

27) 2003/11/07 12:19 
"睇d攝影家大作....."

明白.
我只是玩票性質.....仲好懶....腳架什麼的都閑放在家....
一條友只拿一機一鏡輕鬆走天下,拍拍耐看的生活照就是.

ps:eb-3=新elite chrome,eb-ii都聽過....

Raines

新進會員

28) 2003/11/07 18:32 
咁又唔好咁講,好多大作都係隨手拍o既o者
我自己都係一機一鏡o者,仲要係標鏡~
年中省唔少菲林,因為拍唔到 ─0─”
我記得有人問個攝影家當佢支lens影唔到佢想影o既時候佢會點,個攝影家話”唔拍”~!  哈哈
不過我都想加番支廣角戓者直情轉用rf

Arthur塗夫

新進會員

29) 2003/11/07 21:22 
”我自己都係一機一鏡o者,仲要係標鏡~”

死鬼布列松都係用50mm咋.
一樣無腳架,閃燈同反光板架.

Raines

新進會員

30) 2003/11/07 21:52 
佢拍snap家嘛,點會用腳架 ─0─"
不過佢好似係用rf~
snap都係rf好d
50mm好用o既時候好好用,唔好用o既時候激死你~
有時室內影相都係有番支28mm好用~
小弟正煩腦緊轉rf定加番支contax 28
slr同rf~好難決定,所以話買話買,詞詞未買~

Arthur塗夫

新進會員

31) 2003/11/07 22:07 
contax 28/2.8好正,sharp & clean,最緊要係平.
如果有錢,都係買21mm啦.G21同M21就至正啦,只有買貴,
唔會買錯.

新進會員

32) 2003/11/07 22:13 
Do you mean G28?

Arthur塗夫

新進會員

33) 2003/11/07 22:32 
No, I am talking about c/y mount 28/2.8, not G28.

Arthur塗夫

新進會員

34) 2003/11/07 22:35 
Although c/y 28/2.8 is sharp and clean,
c/y 21 has even better control in distortion.

G21 and M21 are very good at controlling distortion too.

You have to study and find out the differences in
color rendition among c/y, G and M lenses,
and identify your favor before buying any.

新進會員

35) 2003/11/07 22:55 
thanks.

Raines

新進會員

36) 2003/11/08 00:10 
買一支21夠買幾支28喎 ─0─”
而且香港冇幾何用到21,除非你係超廣角迷,如果係咁不如玩BESSA RF,經濟抵玩,鏡頭平到笑,質素亦十分唔錯,事關係日本COSINA買左舊屎德國三大廠之一VOIGTLANDER設計圖改造而成,特點係平平平~!
而且焦點超闊(只限廣角,16─35任君選擇)

買28室內搶拍方便,懶換鏡頭用28都可以好似標鏡咁一鏡走天涯(當然35更易用)

新進會員

37) 2003/11/08 01:00 
20mm/21mm is one of my favourite focal length.

Arthur塗夫

新進會員

38) 2003/11/08 01:52 
Mickey_mouse:

I am attracted by 21mm too after I saw some photos taken
by a Leica M. Also, I shot some photos at beaches in
Sai Wan, Sai Kung two weeks ago. 28mm was simply not wide enough to create dramatic effect. Yet, I love the color rendered by the c/y 28mm/2.8 lens.

Raines

新進會員

39) 2003/11/08 01:52 
小弟近來好想學打排球,上網識左d成日book場打波o既朋友,佢地話差個攝影師,但係小弟就支標鏡,點算─0─”?佢地聽日就開波,即係小弟去bbq同一日~!

因為場上好多限制,唔可以行咁近(用腳架都唔可以近o既),唔可以用閃燈,阻住人打波嫁,要用高速菲林(場內多半暗暗哦)

問下各位大大,fuji800好唔好用?定係用fuji400迫沖上800好d?d微迷會唔會好粗? 聽講fuji800好貴?幾$到?

Raines

新進會員

40) 2003/11/08 11:53 
快d搵人答我,聽日要去啦 ─0─”
今日就要去買菲林~fuji800唔係度度有嫁~
800定係400迫沖?
謝各位大大~!
回上一層 上一頁   第2頁 / 共4頁 到第 頁   下一頁   最末頁 1 2 3 4
手札小舖熱門商品
【Canon EOS 1D X / 5D Mark III 完全活用解析】長銷熱賣中!
【Canon EOS 650D 完全活用】好評發售!
【Nikon入門者超值包】享74折,立省249元!
DSLR必殺技超值包《旅遊攝影+必殺技》
史上最殺!★Canon 600D超值包★
攝影家手札數位影像坊DV哈燒網KeyBuy藝廊論壇
服務信箱:242204 新莊副都心郵局第12信箱 │ 會員服務部:02-85215082(上班時間早上9點~下午6點) 和平東路三段276號 │ 廣告專線:0937-887229 │ 總瀏覽1166788151人 │ 線上1394人
攝影家手札科技有限公司 版權所有 © 2017 PhotoSharp All Rights Reserved. 非經許可,請勿任意轉載、出版本站內容