回論壇首頁
論壇主選單 > 香港論壇 > 隨便聊聊,問題一堆
作者  
討論話題

Raines

新進會員

器材: 其他 其他
小弟過兩日會去龍鼓灘bbq,問下大家o個度有冇星星影?
之前去過蝴蝶灣玩到兩點訓沙灘,o個個時段我覺得應該係全晚最黑o既時間,d星特別光,粉粉成個一蚊咁大,最大o個幾粒就仲大d,好鬼靚,可惜又冇腳架又冇相機,今次問番大家o既經驗,想知道下d星光唔靚唔靚,

香港至*NET*超人

新進會員

41) 2003/11/08 12:58 
你去影咩o家??
如果係影sport, 300/2.8冇run-chick!
得枝50影完認到個身認唔到個頭.....
菲林就幾時都係高速有著數, 問題係你咁緊張又未影過,
你肯定對到焦o家啦??

Arthur塗夫

新進會員

42) 2003/11/08 13:00 
哈哈,笑!

超人,你覺唔覺得.....

Arthur塗夫

新進會員

43) 2003/11/08 13:10 
超人:

昨日losanfo寫佐個thread,
我加佐兩句唔夠,就成個thread比人剷佐.

我覺得losanfo無講錯.

香港至*NET*超人

新進會員

44) 2003/11/08 13:25 
個THREAD搬竇O者.....
http://www.photosharp.com.tw/forum2003/topic/topic.asp?forum_id=39&Code=20031107000027&fPage=1&Page=1

Raines 只是詞不達意, 都幾明顯係讀書時少作文.
而此題上, 他詢問的並不容易在SEARCH ENGINE找到, 在這
裡發問也並無不可. 不過成個THREAD就好奇怪, 原問影星星,
及後講月亮, 最後講買鏡去影打球..... 亂晒坑!

Raines

新進會員

45) 2003/11/08 14:22 
喂喂喂,我個topic叫隨便了了,問題一堆,簡直貼題到冇得再貼題~
我係想影人室內打排o既,唔洗300mm,100應該差唔多嫁啦~
對焦方面絕對唔會有問題,因為係用陷阱式丫嘛 ─0─”
緊張就唔洗影?咁咪一世都唔洗影?
唔試點會進步?
而家考慮緊買個增距環,標鏡當100用

香港至*NET*超人

新進會員

46) 2003/11/08 20:23 
你影過未o家?
未影過又點知100mm夠用?

心急人YL

新進會員

47) 2003/11/08 21:02 
大哥,
人地給你意見,但你又唔信人;加上拍攝條件和要求又講得不清楚,你又要有自己的一套看法,咁點幫你呀??

那麼只有你最清楚自己想要甚麼,咁你慢慢去試啦!從失敗中吸取經驗。 ^^

xtra800/Press800元朗很難買呀!快圖美應該有,但有都不會便宜....

Raines

新進會員

48) 2003/11/08 22:12 
緊張就唔洗影?咁咪一世都唔洗影?
唔試點會進步?
>從失敗中吸取經驗
有見地~

室內場你地應該想像地有幾大啦,就係唔荒會大,所以100mm差唔多嫁啦,300mm我驚要整穿幅長企出去影 ─0─”

香港至*NET*超人

新進會員

49) 2003/11/08 22:17 
排球場呀老世, 唔係去玩跳飛機....

mickey_mouse

新進會員

50) 2003/11/08 22:18 
let him try by himself la.

Vincent★帝國天使

論壇版主

51) 2003/11/09 00:49 
"因為場上好多限制,唔可以行咁近"(用腳架都唔可以近o既)"
你個咩比賽呀...採訪,拍照要事先申請?場館是?

try 富士Press 800......
At Mongkok, Causewaybay雷射

nospam

新進會員

52) 2003/11/09 00:58 
我覺得Raines 很像某一個"人"..
哈哈....既然對牛彈琴,唯有講一句

你認為100mm就夠,咁咪用100mm law,我地又唔係你,係度吹乜都阻止唔度你

祝君順利。

Arthur塗夫

新進會員

53) 2003/11/09 01:11 
”我覺得Raines 很像某一個"人"..”

nospam:

我昨晚的感覺就是跟你一樣.

135區-->hk論壇-->contax/yashica論壇-->??

Arthur塗夫

新進會員

54) 2003/11/09 01:12 
sorry,係

rf區-->hk論壇-->contax/yashica論壇-->??

nospam

新進會員

55) 2003/11/09 01:14 
還記得那個"香港"nikon聚會嗎??

唉,我而家相信不少青青人真的患上思覺失調....

新進會員

56) 2003/11/09 01:21 
not only youth. even some so called engineers are............
What a pity.

香港至*NET*超人

新進會員

57) 2003/11/09 01:27 
咁ENGINEER都可以好後生既, 十大傑青又有幾人細過卅歲丫...

Raines

新進會員

58) 2003/11/09 13:58 
雖然你地經驗多我n咁多倍,可能我係我講少左,你地根本唔清楚個場有幾大,點決定係要用300?個場只不過係普通比人book場打波o個種,唔好想像到又觀眾直又圍欄,有都係得幾排,到時唔係要買非入場o既,只不過係朋友仔book場玩,任你鍾意企邊就企邊~就係咁~

正所謂零大莫小,用100mm至多cut相,用300mm點補番冇左o個d野?當然,用50就太離譜啦

Arthur塗夫

新進會員

59) 2003/11/09 15:11 
我grandma就是一個明知故問既人,如果你屋企有grandma 
or grandpa,你會有同感.

佢問親你既野,自己心裡一定有答案,
但係佢係要你比番佢心中既答案先安心.
如果你既答案同佢個有丁點出入,你就.....
同grandma住都十多年啦.....

唔好以為老人家至係kum,我食心理輔導尼行飯時,
就日日見到d類似既clients.唔好以為老先會kum,
d client個個under30,仲係男佔絕大多數tim.
見證香港女人愈來愈independent,
唔怪得佢地”壇”d男人.

不過,無諗過轉佐行都....

新進會員

60) 2003/11/09 15:25 
Do those clients need medicine?
Will they become worse to  more serious sickness?
thanks.
回上一層 第一頁   上一頁   第3頁 / 共4頁 到第 頁   下一頁 1 2 3 4
手札小舖熱門商品
【Nikon D600 實戰攻略】全幅新戰力完整剖析!
【Canon EOS M 輕鬆活用】電子書免費下載!
【Canon EOS 1D X / 5D Mark III 完全活用解析】長銷熱賣中!
【Canon EOS 650D 完全活用】好評發售!
【Nikon入門者超值包】享74折,立省249元!
攝影家手札數位影像坊DV哈燒網KeyBuy藝廊論壇
服務信箱:242204 新莊副都心郵局第12信箱 │ 會員服務部:02-85215082(上班時間早上9點~下午6點) 和平東路三段276號 │ 廣告專線:0937-887229 │ 總瀏覽1166922830人 │ 線上1713人
攝影家手札科技有限公司 版權所有 © 2017 PhotoSharp All Rights Reserved. 非經許可,請勿任意轉載、出版本站內容