回論壇首頁
論壇主選單 > 香港論壇 > Tokina 300mm f2.8
作者  
討論話題

Mann_HK

新進會員

器材: 其他 其他
請問各位大大,有沒有用過此鏡頭?如果資金不足夠,但又需要購買300 f2.8,此鏡是否明智之選?謝!

香港至*NET*超人

新進會員

1) 2003/11/07 09:08 
我有手動果枝, 超正, 唔比原廠差, 表現非一般TOKINA.
由於沒有HSM之類內置馬達, 其AF表現比不上原廠AFS/USM等, 而TOKINA亦出名與CANON不太夾, 新機用舊鏡要拿去TOKINA修改電子線路.

wuwi

新進會員

2) 2003/11/07 09:41 
呢支鏡我有第二代, 我用3仔的, 要拎去換chip, 換左chip 之後對焦頗快(當然唔可以同usm 比), 光學算是不錯, 而且唔算太重, 還可以勉強手持拍攝, 但最唔好就係個filter (只對Canon 用家, 其他可以用換入式filter), 112mm 都唔知係邊度搵, 搵到都唔小錢.

香港至*NET*超人

新進會員

3) 2003/11/07 10:19 
我都唔明, 手動係用插入式35.5mm濾鏡, AF後就只用前置濾鏡, R穿頭!

lawlaw

新進會員

4) 2003/11/07 10:22 
Hello, Mann_HK兄,多口一句,呢枝鏡好似都要萬一、二元,有冇林過加多DD萬八銀到買死馬果枝120-300 f/2.8呀,對焦好快,焦距又好正,質素唔差架,不過祇是個人意見,參考參考。希望你買得成啦,同時你有冇睇過D二手大炮,有些和你現在想買的一枝價錢差不遠呢。

wuwi

新進會員

5) 2003/11/07 10:22 
唔知點解, 不過睇番catalog, 原來係EF mount 先係咁, 其他都係用插入式.

lawlaw

新進會員

6) 2003/11/07 10:24 
其實我覺得騰龍果枝個樣靚仔D架,又可以用插入式。不過出黎得唔得就唔知啦,不過我林300 f/2,8係每間廠既招牌鏡,唔會衰得去邊呱。

wuwi

新進會員

7) 2003/11/07 10:41 
sigma 支 120-300 f2.8, 唔太清楚佢既表現, 不過如果250-300 焦段無番定焦300mmf2.8 既9成performance, 呢支鏡就唔值, 買呢支鏡主要都係為左300mm f2.8, 其餘120-200只係方便如果只影一兩張就唔使換鏡, 拎咁重無理由要支無咁好加麻.

Mann_HK

新進會員

8) 2003/11/07 22:31 
很多謝各位的意見!看過Sigma的120-300mm後,似乎是個很不錯的選擇!不過此鏡的Nikon版是否沒有AF-s馬達?如果沒有AF-s,對焦會否慢一點呢?

mickey_mouse

新進會員

9) 2003/11/07 23:00 
$igma will give you good performance in first two years.  Then the image qulaity will decrese very much.

hytong

新進會員

10) 2003/11/08 00:34 
Coating deterioration?

mickey_mouse

新進會員

11) 2003/11/08 00:48 
many situations far beyond you can imagine.  
You seldom find a good 2nd hand Sigma lenses on the market.

香港至*NET*超人

新進會員

12) 2003/11/08 10:06 
SIGMA has HSM motor which is a shared technology of USM.
But, don"t buy expansive Sigma!

香港人

新進會員

13) 2003/11/08 13:34 
色麻那支如果加了2X鏡再放落S2pro或D100用,就係360mm-900mm/f5.6,打雀真係無敵呀!

香港至*NET*超人

新進會員

14) 2003/11/08 13:55 
120-300/2.8太貴, 夠買TOKINA 300/2.8再加80-200/2.8. 打雀一部機唔靈活, 有雀係頭頂飛過, 快拆幾快都冇用.
昨日見到一枝AF的TOKINA 300/2.8, NIKON接環, 二手價$6900, 仲有前置MC濾鏡, 抵呀!

CG13DE

新進會員

15) 2003/11/08 14:27 
CONTAX 112mm UV filter from MAN SHING on Jun. 03 is HK$ 1,550.00 $$$$ fit for SIGMA and TAMRON SP AF300mm F/2.8 LD IF HK$ 16,500.00 from MAN SHING on Jun. 03
If SP AF300mm used on F100 w./ grip, the AF speed is acceptable. but used on D100, the AF spped NO WAY.

wlachan

新進會員

16) 2003/11/08 14:37 
>就係360mm-900mm/f5.6,打雀真係無敵呀!

Don"t forget the optical quality might suffer severely with such combination. Not many lenses work well with 2X TCs.

ksschansir

新進會員

17) 2003/11/08 20:56 
小弟覺得原廠nikon的afs 300 f4也是不錯的選擇,雖小一級光圈,但對焦快,又較輕便......細一級光圈,可用高速菲林解缺這問題,現代的400度菲林,都可影到很幼細的影片吧.
小弟也有用這支鏡打鳥,加了TC-14EII後,對焦也十分快,質素也令我很滿意.
p.s.上述經驗謹供參考^_^

hytong

新進會員

18) 2003/11/08 23:04 
超人:
so I guess OEM teles are the only sensible option ...
回上一層 第1頁 / 共1頁 到第 1
手札小舖熱門商品
【Nikon D3200 完全活用】最佳入門手冊!
【2012攝影年鑑】★攝影家手札2012年度鉅獻正式登場!!
【Nikon 1完全活用解析】全新系統完全剖析!
【駕馭閃光燈】最完整的閃燈指導教本!!
【Sony α NEX-C3‧NEX-3‧NEX-5完全上手】熱購中!!
攝影家手札數位影像坊DV哈燒網KeyBuy藝廊論壇
服務信箱:242204 新莊副都心郵局第12信箱 │ 會員服務部:02-85215082(上班時間早上9點~下午6點) 和平東路三段276號 │ 廣告專線:0937-887229 │ 總瀏覽1166871583人 │ 線上1624人
攝影家手札科技有限公司 版權所有 © 2017 PhotoSharp All Rights Reserved. 非經許可,請勿任意轉載、出版本站內容