回論壇首頁
論壇主選單 > 香港論壇 > 相煩各路英雄報價,急~!
作者  
討論話題

Raines

新進會員

器材: 其他 其他
以下全是contax~請看~
http://www.photosharp.com.tw/forum2003/topic/topic.asp?forum_id=23&Code=20031108000024&fPage=1&Page=1
人像鏡
sonnar135/2。8
planar100/2
sonnar85/2。8
增距環
mutar I、II、III~
急急急~明天要用~

香港至*NET*超人

新進會員

1) 2003/11/08 12:52 
我係你就買85/1.4, 比100/2德鏡為便宜, 水貨不到$5k.
明日或許下雨, 拍人像要多帶一片81a之類的暖調濾鏡.

Raines

新進會員

2) 2003/11/08 14:26 
5000~@@
我份糧先4000咋,我興趣在於廣角,長焦係間中用用,買個增距似乎會經濟d~
至於濾鏡小弟都想買番個,有時室內影相唔洗時時用閃燈,又戓者有時唔用得閃燈~但係買乜品牌好?一般室內用買邊隻model?

mickey_mouse

新進會員

3) 2003/11/08 14:58 
Use contax with 份糧4000? Very brave.

jarvismen

新進會員

4) 2003/11/08 15:40 
凡事量力而為好 D

新進會員

5) 2003/11/08 15:45 
Other brands are also very good.  not need to use the expensive one.  
Or think about contax G2, relatively a bargains.

stocklaz

新進會員

6) 2003/11/08 18:51 
contax 都有得玩 "平 d ", 不過就...

例如 n1 加 standard zoom 28-85 f3.5-5.6 (唔記得啦~~~)  在萬x 要 $13000, 可以 24 分期, 都唔差... 不過同樣價錢都可以買到好多不同選擇...

仲要係, contax 的好鏡一d 都唔平... 係一d 都冇...

(我用過以上的組合, 奇事係在 m mode, 有時個光圈都會自動轉....)

新進會員

7) 2003/11/08 19:02 
$4000x12 = $48000.  assuming you spend 25% for cameras, lenses and film, batteries, development.........

How would you start your photography hobbies in contax?
Thanks.  

I still believe it is really brave.

Arthur塗夫

新進會員

8) 2003/11/08 19:37 
I think that he is using c/y mount rather than N mount.
All the lenses listed are c/y mount.

135/2.8 is really cheap just slightly over $2k.
Buy 85/1.4 if you do not have any lens in this focal range.
Cos 85/2.8 and 85/1.4 differs by only around $1k.
But if your primary concern is $, buy 85/2.8 lar.

Planar 100/2? Hm.................... you can buy 85/1.4
and 135/2.8 as well as plenty of films with the money of
a p100. Anyway, there is no stock of p100 in TST except
second hand. But second p100s are Germany made, it cost the
same as a new MMJ p100.

There is a trade off between not using flash and $.......
The simplest solution is to use faster film.

香港至*NET*超人

新進會員

9) 2003/11/08 20:11 
你的薪金那麼少, 不如先解決日常生活的問題吧, digital camera
將會是你最好的學習工具.

新進會員

10) 2003/11/08 20:19 
or try other brand frst.  There are plenty of brands that can be much cheaper.

香港至*NET*超人

新進會員

11) 2003/11/08 20:31 
冇錯, 好多二、三線牌子鏡都好平, 仲係一定質素.
好多廠中古期間都有做135/2.8, 包括YASHICA, 須然並不很長,
但一般使用下, 絕對比50 + 2X為好.

Raines

新進會員

12) 2003/11/08 22:22 
兄弟唔洗咁睇小人下話?
4000蚊就唔俾用contax?~
部機係我老豆用開o既,不過自從有左傻瓜機呢d偉大發明之後佢已經冇用好耐好耐,小弟自己亦都對contax幾鍾情,我覺得經濟有經濟o既玩法o者,唔洗咁睇小人下話?何況我先17歲,你期望我搵幾多?

yes,i am using c/y mount~
i love mf~

digital嘛,識我的都知我最憎電子化~數位化~

用其他牌子唔係唔得,不過你比部f80我,我都會當佢20年前o既139Q咁用,何必呢?

新進會員

13) 2003/11/08 22:25 
go ahead and happy shooting.

香港至*NET*超人

新進會員

14) 2003/11/08 22:34 
量入為出, 是最好的理財之道.
我們沒有睇小你, 相反, 用了多個方法使你做得到這次拍攝.
你既然早有答案, 問意見都係囉多個心理支持o者, 你或者冇
想過你既答案係一眾老手眼中唔多合理, 不過我的確如此看.

你17歲搵4千銀已經唔錯, 我15歲時一份暑期工, 日薪得$40,
做足8小時, 送貨由第二街推車仔去中環, 一車有我大半個人
咁重, 運啞通紙箱入倉時仲要一次囉廿件, 一對前臂壓到血
痕斑斑. 當時$40即係幾多錢? $3.5一碗牛肉粥、$2一碟炒麵.

Raines

新進會員

15) 2003/11/08 22:46 
咁我就幸運你好多啦,我而家響社區中心做,乜都做下咁啦,有時出街搞下活動,都唔錯。
小弟自問同一般年青人o既洗$方法有小小唔同,人地月頭出糧,月頭冇$洗,佢地得閒一個袋,得閒一串魚蛋,不知不覺d開支仲大過個個月買支
50/1。7
小弟自問唔係閒家,不過洗$鐘意一次過咁洗先夠爽,唔會成日洗$買埋d無謂野,買親一定係好野,渣野根本睇唔入眼,唔會走去洗呢d冤枉$~

聽講135/2。8o個支先二千多d,有得唸,有得唸~
好過買接環喎真係~

香港至*NET*超人

新進會員

16) 2003/11/08 22:54 
好o野? 求遠都有更好的.
17歲仔都係比心機讀書啦, 雖然唔一定學以至用, 但冇砂紙就可能成世都四千銀一個月....

Raines

新進會員

17) 2003/11/08 23:00 
大家唔好越講越激啦,以我淺見就話省鏡頭$不如省菲林$,要學識節弱菲林,幾時應該影,幾時唔應該影,最少我發現我身邊o既人都唔呢樣野,係又影,唔係又影,影出泥構圖亂七八糟,又或者呆呆板板,通常我都係靈感到又或者起癮先會走去影,成日影,比你搵二萬銀個月都唔夠洗啦,係咪先?

dennis_3d

新進會員

18) 2003/11/08 23:01 
朋友,你話要zeiss len 講質素,人家推介5k枝鏡比你,你轉頭又話自己人工得4千,叫人點答你先滿意!?

新進會員

19) 2003/11/08 23:03 
he doesn"t need an answer, he only needs a support.

Arthur塗夫

新進會員

20) 2003/11/09 00:05 
raines:

其實,今朝決定唔再答你既問題,但係自己知都唔話比人知好
似唔係幾好.況且彼追問時,唔答你就覺得自己無禮貌.
係香港論壇答完,係其他地方再答,大佬我好攰呀.

正如losanfo講,你問野係好,但係......哎!
一個月唔夠,你寫既thread仲多過一個月既日子.
係d thread度問完A,就轉去B.......轉到我頭都RUN.
人家唔多RESPONSE,你就開新THREAD.
問野係你既權利,但你有無諗下有時會ABUSE緊人家的好意呢?

PS:超人,有時都幾欣賞你既耐性.
回上一層 第1頁 / 共3頁 到第 頁   下一頁   最末頁 1 2 3
手札小舖熱門商品
【Canon EOS M 輕鬆活用】電子書免費下載!
【Canon EOS 1D X / 5D Mark III 完全活用解析】長銷熱賣中!
【Canon EOS 650D 完全活用】好評發售!
【Nikon入門者超值包】享74折,立省249元!
DSLR必殺技超值包《旅遊攝影+必殺技》
攝影家手札數位影像坊DV哈燒網KeyBuy藝廊論壇
服務信箱:242204 新莊副都心郵局第12信箱 │ 會員服務部:02-85215082(上班時間早上9點~下午6點) 和平東路三段276號 │ 廣告專線:0937-887229 │ 總瀏覽1166893752人 │ 線上1670人
攝影家手札科技有限公司 版權所有 © 2017 PhotoSharp All Rights Reserved. 非經許可,請勿任意轉載、出版本站內容