回論壇首頁
論壇主選單 > 香港論壇 > 相煩各路英雄報價,急~!
作者  
討論話題

Raines

新進會員

器材: 其他 其他
以下全是contax~請看~
http://www.photosharp.com.tw/forum2003/topic/topic.asp?forum_id=23&Code=20031108000024&fPage=1&Page=1
人像鏡
sonnar135/2。8
planar100/2
sonnar85/2。8
增距環
mutar I、II、III~
急急急~明天要用~

Arthur塗夫

新進會員

21) 2003/11/09 00:13 
更正:

”大佬我好攰呀.”-->大佬人地好攰呀.

Vincent★帝國天使

論壇版主

22) 2003/11/09 00:38 
Raines:
Are you working under government"s
"青年見習計畫"?

香港至*NET*超人

新進會員

23) 2003/11/09 01:04 
慳菲林錢不如唔好去影啦, 影sport冇得睇定定, 仲難predict過影雀同賽車....
我就成日, 所以用DC, 打之不完, 不知幾過癮!
冇錯, 你可以有FEEL就去影, 不過你連鏡都冇就講人地影得亂七八糟, 哥仔, 你想清楚你真係有禎格去彈人D相唔得?! 唔好口高手低好喎....!

RE:Arthur塗夫
我都係得閒吹O下水O者, 冇所謂既. 但對著一D自以為是既人, 又要去問, 真係幾煩....

nospam

新進會員

24) 2003/11/09 01:08 
我覺得Raines 很像某一個"人"..不如你同阿....做下朋友ar,你地key wor

一時話自己"經濟有經濟玩",轉頭又話
"不過洗$鐘意一次過咁洗先夠爽,唔會成日洗$買埋d無謂野,買親一定係好野,渣野根本睇唔入眼,唔會走去洗呢d冤枉$~"

哥仔,好似有d自相予盾wor

"唔洗咁睇小人下話?何況我先17歲,你期望我搵幾多?"

17歲就已經咁,我真係唔知你可以搵得幾多...

呢家香港部分後生仔真係,我都對未來憂心

香港至*NET*超人

新進會員

25) 2003/11/09 01:15 
唔係擔心未來, 香港係福地, 只係香港人既福氣用晒, 要輸入專材來填位.
眼見很多學生哥, 手機、GAME機、衫褲飾物, 通通都轉得快好世界, 對於
辛苦一詞好似日日用, 不過就從未試過係鹹定係苦, 加上出生率低及遲婚,
香港人口水準必定下降. 大陸就真係可以超英趕美, 香港就.... 衰果面有
過之而無不及!

心急人YL

新進會員

26) 2003/11/09 02:06 
>小弟自問唔係閒家,不過洗$鐘意一次過咁洗先夠爽,唔會成日洗$買埋d無>謂野,買親一定係好野,渣野根本睇唔入眼,唔會走去洗呢d冤枉$~

大哥,
你這個concept都對,但你咁後生已抱有這種心態,唔識點講,但好似就不太健康啦!

有時何謂好?何謂最好??
差又差在那裏??好又好在那裏呢??

要感受好與差,有時都要由低玩起,慢慢升級才能體會箇中道理....
一起步就登天,到頭來只會學懂睇牌子、price tag和宣傳語句.....無啦!

香港地,很多人都是賺錢買花戴,包括中年人、成年人....男人和女人
錢係你咁,只要是正途所得,點用隨你喜歡啦!

小弟覺得玩甚麼都好,平貴無所謂,最緊要懂得去欣賞,買能力負擔得起來的東西來賞玩。

知足常樂!再差的相機,再爛的鏡頭,那又怎樣?? ^^

kcy_kwok

新進會員

27) 2003/11/09 10:22 
To Raines:
When I was young, I only have the yashica fx-2 body + yashica 50/2.8 lens, Do u know? I use that over 10 years and add 28/2.8 & 135/2.8, not everyone have camera like me ga.(when I was young) I love this camera and give many memory, for me, It can provide good 質素 "OVER" than my 我自己的質素. try to think your own techni sin. and My view is same as 超人, Yashica 135/2.8 DSB is my suggestion. not a very big different compare with zeiss 135/2.8, but the price only $600 as used model. cause I own this two lens. see this link:
http://www.xitek.com/testreport/xitek/y-dsb135.htm

香港至*NET*超人

新進會員

28) 2003/11/09 10:43 
香港是一個物質富裕的福地, 我輩與及下一代早就已經忘記上一代的辛勞,
物質享受變成必然, 亦被這享受支配一生. 搵到錢當然冇問題, 但物慾是無
窮無盡的, 人亦會隨時間改變, 今天要買高級攝影器材, 難保他朝玩厭了相
機, 結果好一大埋鑲金的雞肋.

而數碼攝影亦是未來的大催勢, 斷言不接受只是一個頑固, 當然不是擇善固執.

lochiwai

新進會員

29) 2003/11/09 11:49 
17歲思想一時向左轉,一時向右轉,即想即做是好,但沒有一個原則步伐,是不健康,相機是消費玩意,還是儲錢增值自己學識吧,將來人生一來比現在豐盛.

MarcoWanger

新進會員

30) 2003/11/09 11:58 
同意...

不過對"物質享受變成必然"身為學生的我就有黠保留,起碼我唔係.

MarcoWanger

新進會員

31) 2003/11/09 12:05 
"不過洗$鐘意一次過咁洗先夠爽,唔會成日洗$買埋d無謂野,買親一定係好野,渣野根本睇唔入眼,唔會走去洗呢d冤枉$"

我同意..
Supposed you have been saving money for a long time and you fancy something, why bother buy a good one? As long as a good one is not necessarily to be a expensive one.
The key point is that that particular thing does cost a lot for a student, he may have to save for 6 months for a "cheap" thing and 1 year for a relatively expensive one.If i were him, i would buy the "expensive" one too.

香港至*NET*超人

新進會員

32) 2003/11/09 12:31 
遲左六個月, 學少六個月.
人生有限, 善用你的一生吧.

Raines

新進會員

33) 2003/11/09 14:13 
= =+~
我唔係泥搞事o既,只不過有時想去邊個版問,又或者覺得邊個版貼題d咪去o個邊問~

要感受好與差,有時都要由低玩起,慢慢升級才能體會箇中道理....
一起步就登天,到頭來只會學懂睇牌子、price tag和宣傳語句.....無啦!
>小弟絕非呢種人,由差至好當然好,但係由好至差亦都係同樣道理,我就係見得太多好野先知咩叫渣野~唉,另一篇又同人嘈中國野點渣點渣,你估我真係好想嘈咩,明明係渣野,你唔可以其望我棒佢上天喎~

知足常樂!再差的相機,再爛的鏡頭,那又怎樣??
>冇錯,所以小弟仲用緊我老豆部139Q同標鏡,仲係發霉o既標鏡,如果你比而家d年青人,佢可能第一時間衝入二手店賣左佢~

Yashica 135/2.8 DSB is my suggestion. not a very big different compare with zeiss 135/2.8, but the price only $600 as used model. cause I own this two lens. see this link:
http://www.xitek.com/testreport/xitek/y-dsb135.htm
>這位說話比較中肯,又比到實質o既例子同compare,我覺得呢d先係我想要o既。。。(但係,kcy_kwok ,點解d相睇唔到o既─0─”,我用ie6)

前人o既意見我一定會參考,大家都要用好多時間泥打post o既,點都好,都要講句多謝~或者係我閱歷未夠,所以同大家有小小唔係好o岩channel,有時一人讓一步火藥味就唔會咁重啦,你見我好多時去到咁上下到收一收,同人嘈又冇$派,何必呢?

mickey_mouse

新進會員

34) 2003/11/09 15:16 
from what you says as last, I have make my own decision.  wish you luck.

Arthur塗夫

新進會員

35) 2003/11/09 15:20 
話時話,”右”話急今日要用.
買佐未jat,用緊未jat吓?

新進會員

36) 2003/11/09 15:38 
I guess, 未.  even never.   just keep on asking and asking.

it is very difficult to be practical when someone insist extreme quality but only with very very limited resources.  Otherwise, China should have spaceman long time ago.

Arthur塗夫

新進會員

37) 2003/11/09 15:46 
mickey_mouse:

唔好kum講,我係上個response都唔敢話實佢未出門口la.
所以至用反問法咋,真係感謝以前教我中文d老師,
佢地個個教我教到out血,都無放棄我kar.

新進會員

38) 2003/11/09 15:54 
on the other hand, many 2nd hand camera stores close on Sunday, very difficult to find what he wants unless he buy yesterday.

心急人YL

新進會員

39) 2003/11/09 16:13 
Raines大哥,

見得多、聽得多,同親身去感受是兩回事....

以下例子:
"Yashica 135/2.8 DSB is my suggestion. not a very big different compare with zeiss 135/2.8"

你是否真的相信??點解你又信??經過甚麼分析??
若是兩支鏡無"大分別",咁"小分別"又在裏呢??Y平在那裏?C貴在那裏??

心急人YL

新進會員

40) 2003/11/09 16:31 
大哥,

若果你真的咁堅信QUALITY,咁就更應該認真地親身去比較試用,別人所講的,參考一下好了;否則你一世都不會感受到何謂高質素!!

但問題又來了,作為一個Quality的玩家,上上落落總是要燒金錢的,換器材頻率,就好似每天食飯咁簡單......

要慢慢儲錢,不如唔玩!除非中六合彩...
不如腳踏實地,按個人能力,用番d"普通野",玩住先啦! ^^
國貨是"廢野"...咁二手日本貨都可以叫"普通野"瓜??

有時很多野都不是你所想像的那麼差......只要心頭不高,可以接受啦!

要是眼高手低就慘啦!.....一世都玩得不快樂!
回上一層 上一頁   第2頁 / 共3頁 到第 頁   下一頁 1 2 3
手札小舖熱門商品
數位攝影達人超值包【就是愛 構圖】+【數位單眼達人速成】74折
今年VIP會員招募-超大無敵1.5G相簿再加贈好禮!
【台灣私房景點全集】共5冊,合購73折再贈進口黑卡
【我的夢幻人像鏡】2013最新增訂版!
【Nikon DX 達人聖經】手札聖經系列重出江湖!
攝影家手札數位影像坊DV哈燒網KeyBuy藝廊論壇
服務信箱:242204 新莊副都心郵局第12信箱 │ 會員服務部:02-85215082(上班時間早上9點~下午6點) 和平東路三段276號 │ 廣告專線:0937-887229 │ 總瀏覽1166866986人 │ 線上1485人
攝影家手札科技有限公司 版權所有 © 2017 PhotoSharp All Rights Reserved. 非經許可,請勿任意轉載、出版本站內容