回論壇首頁
論壇主選單 > 香港論壇 > Sigma 相機, 鏡頭, 閃光燈配件討論區
作者  
討論話題

新進會員

器材: 其他 其他
如題.
不知道這裡有多少人用Sigma 產品?
我是用Sigma EF-430ST 閃光燈

hehe

新進會員

1) 2002/11/18 19:16 
I have
Simga 15-30 3.5-4.5
Sigma 28-70 2.8EX
Simga 70-300 APO

Ah Tao

新進會員

2) 2002/11/18 19:52 
I have
Sigma 135-400mm f4.5-5.6 Apo Len (2nd Hand)

JamesPong

新進會員

3) 2002/11/18 20:37 
我也有Sigma 15-30mm f/3.5-4.5。

martinpt

新進會員

4) 2002/11/18 21:39 
請問hehe和jamespong兄~
15-30/3.5-4.5好用嗎?? 我正想買一隻廣角鏡, 15mm實在是很吸引, 而且價錢平, 真的很正~
但衰在唔能夠加cpl, 請問會差很多嗎??
另外光斑問題真的很勁嗎??

pierrecto

新進會員

5) 2002/11/18 22:40 
I have Sigma 24-70mm f2.8 DF DG

hehe

新進會員

6) 2002/11/19 21:51 
Sigma 15-30 在這個超值的價錢來說是十分好用的($3680HKD)
在15廣角變形十分小,但在30時就有  ) (  這樣變形,
不過你會在大多的時間都會在15廣角端,最近對焦距離只有30cm可以拍
大頭照.
http://www.photosharp.com.tw/cameratest/sigma15-30mm.htm

JamesPong

新進會員

7) 2002/11/19 22:20 
hehe兄已講了要點...
影風景及沒有比例的事物是不錯,影人要注意角度,否則變形利害...

ken lam

新進會員

8) 2002/11/20 00:09 
請問 hehe 兄在那裡買, sigma 15-30 3.5-4.5 (hk$三千多), 因我在旺角相機問價是 hk$4,480 , 請提供, 因我也想買, 謝!

micros

新進會員

9) 2002/11/20 02:14 
除變形﹐光班都幾勁﹐仲係紫色。
結構一般﹐用5個幾月﹐開始有鬆。
不過 cp值係高。
要一流水準可以免問﹐畫質次要就ok。

--
http://www.pbase.com/micros

新進會員

10) 2002/11/20 21:34 
請問Sigma 28-80mm 3.5-5.6 鏡頭的表現如何?
因為我打算多買一台Canon EOS-5/ Nikon F80 配此枚鏡頭.

Bus Fan

新進會員

11) 2002/11/20 22:33 
我有Sigma EX 28-70mm f:2.8 DF、APO EX 70-200mm f:2.8 HSM兩支同埋一個2X加倍鏡,之前重有一枝28-200mm f:3.5-5.6,不過依家退左役。無計,敗左枝炮之後嫌佢廣角太變形,加埋Tamron出左XR之後嫌佢重!唉!真犯賤!

我覺得28-70 f:2.8呢枝真係好正。咁多枝副廠呢枝抗耀光最掂,好過Tokina多多聲,係衰在無Tokina咁堅,同埋會甩漆,唔係就Perfect啦!

至於枝70-200 f:2.8呢?對Nikon既用家黎講無乜吸引力,因為枝小黑三代實在太抵啦;但係對Canon既用家黎講,買唔起小白,又嫌小小白光圈唔夠大,又唔駛好似記者咁去「劈」既話,咁呢枝幾乎係唯一既選擇勒。以下係小弟響《135板》既發言:
http://www.photosharp.com.tw/forum/topic.asp?whichpage=8&ARCHIVEVIEW=&TOPIC_ID=37227

依...係播,Sigma好似家陣有Optical Stabilizer之味野喎,不如整枝APO EX 70-200mm f:2.8 OS HSM,嘩!發達啦之鋪(...傻左)!

講真丫,EX系列既光學真係唔差,係普遍黎講抗耀光差的者。係最衰的表面塗裝。「啤」成凹凸磨沙面咪好羅,噴乜鬼油者,仲衰過的中、低檔鏡頭。Sigma...愛之心、責之切,反省下啦!

P.S. 回5201314
28-80mm f:35-5.6呢枝呀?...唔...Canon我唔清楚啦,如果Nikon既話差唔多價錢既原廠有AF Zoom Nikkor 28-80mm f:3.3-5.6G同埋AF Zoom Nikkor 28-100mm f:3.5-5.6G兩枝。咁既價錢,Sigma抵玩好多:有1:2 Marco啦;有光圈環啦(不過如果你買F-80既話,無乜用);有個似樣的既手動對焦環啦;如果係紅圈版既話前組鏡片唔轉動,可以用花瓣型遮光罩同用PL會方便的啦;重有金屬接環(不過枝咁「雞」既組裝,都唔知襟唔襟玩)。係變型控制差的羅。

JamesPong

新進會員

12) 2002/11/21 12:50 
RE ken lam:
Sigma 15-30天祥賣$3,500(水貨),仲有一年保養。

brotherkei

新進會員

13) 2002/11/21 15:10 
請問有沒有人用過Sigma的EF 500 Super Electronic Flash? 它的功能,質素及耐用性如何? 我是用Minolta Dynax 5的. 考慮EF 500 Super是因為它和原廠3600HS價格差不多, 但看來功能卻強很多.

ken lam

新進會員

14) 2002/11/22 00:28 
謝謝 JamesPong 兄提供.

hehe

新進會員

15) 2002/11/22 01:17 
其實我在買下這3枝simga鏡頭前都想過用canon原廠鏡,
但價錢........好像買15-30之前我有想過買canon 16-35f2.8,
但他的身價要九千多元就連我D朋友都話(不如你買EOS3加上這枝
15-30好過啦!) {注:我用EOS50e} 好彩simga出了這枝鏡頭
如果無出我就無法用15mm看這個"闊"的世界了.

新進會員

16) 2002/11/22 07:56 
我認為Sigma 鏡頭拍出來的照片質素不比Canon 的鏡頭差.
原廠Canon 鏡頭也好不了多少,
但是其價格已經便宜了一大截.
我指的是用Canon 系統.
不知道各位同意與否?

jackiemugi

新進會員

17) 2002/11/22 10:10 
請問Sigma 17-35mm f:2.8-4 EX for Canon水貨及行貨幾多錢?
旺角相機是否行貨及可靠?
天祥水貨有一年保養是否天祥自己做?

而Sigma 15-30天祥賣$3,500(水貨),旺角相機是$4,480相差千幾銀這麼多?

JamesPong

新進會員

18) 2002/11/22 17:07 
RE 5201314兄;
Canon中的"L"鏡、USM是有可取的地方,鏡片質素、速度等,有時是非其它的廠牌可比較的。
上個星期有機會在一個埸合中與兩位攝影師"吹"了兩句,他們都說"用什麼鏡頭都行,只要影得出相片便可..."
副廠鏡中當然也有不少"極品",如Sigma 70-200mm f/2.8 HSM,Sigma 105mm f/2.8 macro,Tamron的90mm f/2.8 macro等,都得到各方好評。

RE jackiemugi
"而Sigma 15-30天祥賣$3,500(水貨),旺角相機是$4,480相差千幾銀這麼多?"
這就是水、行貨的分別。

sazabi

新進會員

19) 2002/11/22 18:53 
除了旺角相機/CITICALL有Sigma行貨賣, 其他地方都賣水貨的嗎?
雙成都不賣 Sigma...

新進會員

20) 2002/11/22 23:27 
RE: JamesPong
我想你沒有玩過Minolta G 系列鏡頭, 便不能下定論Canon L 系列鏡頭是其他廠牌比不上.
回上一層 第1頁 / 共3頁 到第 頁   下一頁   最末頁 1 2 3
手札小舖熱門商品
【駕馭數位單眼相機】貫通攝影的最佳教本!
【2013攝影年鑑】年度新書隆重上市!
【Canon EOS 6D 實戰攻略】年度新書上架!
【Nikon D600 實戰攻略】全幅新戰力完整剖析!
【Canon EOS M 輕鬆活用】電子書免費下載!
攝影家手札數位影像坊DV哈燒網KeyBuy藝廊論壇
服務信箱:242204 新莊副都心郵局第12信箱 │ 會員服務部:02-85215082(上班時間早上9點~下午6點) 和平東路三段276號 │ 廣告專線:0937-887229 │ 總瀏覽1169716183人 │ 線上1764人
攝影家手札科技有限公司 版權所有 © 2017 PhotoSharp All Rights Reserved. 非經許可,請勿任意轉載、出版本站內容